Serviciu clienți
+40 31 630 8768
(Lu-Jo, 9-17)
info@bontis.ro

Sfaturi 5. 9. 2022

Privire de ansamblu a celor mai cunoscute certificate textile

CertifikaceSunteți familiarizați cu diferitele certificate, pe care le puteți găsi pe îmbrăcăminte și produse textile? Dacă nu, v-am pregătit o listă cu cele mai comune. Multe dintre ele vă vor ajuta să vă decideți ce piesă să cumpărați în garderoba dvs. Înainte de toate este vorba despre producția responsabilă în ceea ce privesc nevoile și sănătatea oamenilor, protecția naturii și a mediului.

 

Oeko-Tex Standard 100

PETA - Approved Vegan

EU Ecolabel

GOTS

OCS 100

Organic Blened Content Standard

Fairtrade bavlna

Amfori BSCI

WRAP

SA8000

Sedex

Global Recycled Standard

RCS 100

 

Oeko-Tex standard 100

 

Din 1992, Oeko-Tex Standard 100 este un sistem internațional de testare și certificare a textilelor realizate exclusiv din materiale sigure pentru sănătate. Criteriile pentru substanțele nocive sunt actualizate continuu pe baza celor mai recente cunoștințe științifice. Metodele și criteriile de testare sunt standardizate la nivel internațional.


Clase de produse:
I - îmbrăcăminte pentru copii până la 3 ani - cele mai stricte cerințe
II - îmbrăcăminte care intră în contact direct cu pielea (tricouri, lenjerie intimă, ...)
III - îmbrăcăminte care nu este în contact direct cu pielea (jachete, geci, ...)
IV - alte produse textile (draperii, fețe de masă, ...)

 

PETA - Approved Vegan

 

 


Certificarea PETA - Approved Vegan garantează, că articolele de îmbrăcăminte nu conțin componente de origine animală și că niciun animal nu a avut de suferit în producția lor. Prin urmare, îmbrăcămintea este prietenoasă cu animalele, iar logo-ul vă poate ușura la luarea unei decizii de cumpărare.

 

 

 

EU Ecolabel

 

 

Eticheta ecologică UE a fost înființată în 1992 și este acordată produselor și serviciilor care au un impact mai mic asupra mediului decât alte produse comparabile. Marca este deținută de Comisia Europeană. Pentru a primi eticheta, produsele trebuie să îndeplinească standarde ridicate de mediu pe tot parcursul ciclului, de la materii prime până la producția finală, distribuție și până la eliminare.

 

 

 

GOTS

 



Global Organic Textile Standard (GOTS) este cea mai strictă certificare internațională, care garantează producția ecologică de la cultivare la procesare până la distribuția produsului finit. În același timp, asigură o producție etică și social responsabilă în conformitate cu Fair Trade. Este vorba în special de cerințe de siguranță și condițiile decente de muncă la locul de muncă. Produsele cu această certificare sunt în prezent cea mai curată metodă de producție posibilă.

 

 

 

 

OCS 100

 

 

Organic 100 Content Standard (OCS 100) este un certificat de la societatea Textile Exchange, care încearcă să sporească sustenabilitatea industriei textile globale. Certificatul se referă la proporția de fibre din agricultura ecologică. Acesta garantează că sunt utilizate în produs 95-100% fibre organice. În cazul bumbacului organic 95-99%, pot fi utilizate orice fel de fibre, altele decât bumbacul cultivat în mod convențional (de exemplu, elastan pentru o flexibilitate mai mare și altele asemenea).

 

 

 

 

Organic Blened Content Standard

 


Organic Blended Content Standard este similar cu certificarea anterioară, dar spre deosebire de cea precedentă, cantitatea de fibre din agricultura ecologică poate varia între 5 și 95%. Procentele rămase pot fi completate cu orice altă fibră. Dacă produsul conține mai mult de 5% fibre organice, acest lucru este menționat în mod explicit pe etichetă.

 

 

 

 

 

Fairtrade cotton

 

 

Bumbacul Fairtrade provine de la micii fermieri, care au oprit sau au redus semnificativ utilizarea agrochimicelor, protejează siguranța și sănătatea, au interzis semințele de bumbac modificate genetic și încurajează cultivatorii să protejeze mediul înconjurător, ca parte integrantă a managementului fermei. De asemenea, abordează condiții de lucru echitabile în făbricile de prelucrare a bumbacului și făbricile textile.

 

 

 

 

Amfori BSCI

 


BSCIAmfori BSCI este un sistem de evaluare pentru comerțul deschis și durabil. Scopul este de a crește prosperitatea societății umane, de a utiliza resursele naturale în mod responsabil și de a promova comerțul deschis la nivel global. BSCI efectuează un audit bazat pe valorile și principiile Codului de conduită BSCI Amphora în 13 domenii: sistem de management social și efect de cascadă, implicarea și protecția angajaților, libertatea de asociere și negociere colectivă, interzicerea de discriminare, remunerație corectă, program de lucru rezonabil, protecția sănătății și siguranța la locul de muncă, interzicerea copiilor la lucru, protecția specială a tinerilor lucrători, interzicerea angajării precare, interzicerea muncii de sclav, protecția mediului înconjurător, comportamentul etic în afaceri.

 

 

WRAP

 


Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) este o organizație care promovează producția sigură, legală, umană și etică la nivel mondial. Acesta certifică pe baza auditurilor cu privire la cele 12 principii de bază ale sale - respectarea legilor și reglementărilor la locul de muncă, interzicerea muncii forțate, interzicerea copiilor la lucru, interzicerea hărțuirii și a abuzului, recompense și beneficiile legale, programul de lucru conform reglementărilor legale, interzicerea de discriminare, sănătate și securitate la muncă, libertate de asociere și negociere colectivă, respectarea standardelor de mediu, respectarea reglementărilor vamale, securitatea corporativă. WRAP controlează numai dispozitivele individuale din lanțul de aprovizionare, nu marca sau grupul de proprietate.

 

 

 

SA8000




SA8000 este un standard care garantează practici acceptabile din punct de vedere social la locul de muncă în 8 domenii importante: munca copiilor, muncă forțată și obligatorie, sănătate și siguranță, libertatea de asociere și negocieri colective, discriminare, practici disciplinare, program de lucru și remunerare corectă.

 

 

 

Sedex

 

Sedex este o organizație globală, care susține partajarea etică a datelor furnizorilor. Facilitează activitățile lanțului de aprovizionare pentru membrii săi, este responsabil pentru practicile și procesele de afaceri etice și ajută cumpărătorii și furnizorii să gestioneze mai bine schimbul de date privind riscurile sociale și cele de mediu. Asigură faptul că, condițiile de muncă ale angajaților din companii respectă standardele internaționale de muncă, are grijă de sănătate și siguranță, precum și de mediu și etica în afaceri.

 

GRS

 



Global Recycled Standard (GRS) este un standard de produs voluntar al companiei, Textile Exchange, care urmărește să sporească sustenabilitatea industriei textile globale. Monitorizează și verifică conținutul de materiale reciclate din produsul final. Acest standard acoperă întregul lanț de aprovizionare și se ocupă de trasabilitate, principii ecologice, cerințe sociale, conținut chimic și etichetare. Acesta acoperă procesarea, producția, ambalarea, etichetarea, comercializarea și distribuția produselor care conțin cel puțin 20% material reciclat. Promovează astfel un comportament responsabil și garantează o mai bună informare a consumatorilor.

 

 

 

 


RCS 100 - Recycled Claim Standard este utilizat pentru a monitoriza lanțul de consumatori la monitorizarea de materii prime reciclate în lanțul de aprovizionare. Verifică prezența și cantitatea de material reciclat în produsul final prin intermediul unei terțe părți.

 

 

 


Vă place articolul?
Distribuie-l cu prietenii tăi

Rubrica

Interesante Sfaturi



Autorul articolului
Monika Bečková Hloušková


Comentarii

Până acum nicio părere


Scrieți comentariu





Articolele, care vă pot interesa 9

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Ți se întâmplă ca hainele noi să nu reziste mult timp? Își pierd culoarea, intră la apă, se întind sau se uzează în alt…

Citește mai multe

Cum cureți petele de roșii

Cum cureți petele de roșii

Roșiile sunt una dintre cele mai populare legume. Vara sunt dulci, parfumate și răcoritoare. Sunt minunate în salate,…

Citește mai multe

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Poate că v-ați săturat să auziți de detergenți ecologici, dar nu ai avut încă curajul să încerci vreunul. Poate te…

Citește mai multe

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Iubești să te îmbraci colorat, dar nu ești sigur cum să asortezi piesele pe culori? Avem scris un ghid simplu despre…

Citește mai multe

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Afară plouă dar tu tot ai de umblat prin ploaie? Ți-e frică că te prinde ploaia și vei merge fleașcă tot drumul?…

Citește mai multe

Cum se poartă fesul?

Cum se poartă fesul?

Fesul este accesoriul tău preferat? Sau dimpotrivă, simți că niciunul nu îți vine bine? Ar putea fi doar o potrivire…

Citește mai multe

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Pentru plimbări prin natură și drumeții în confort, ai nevoie de haine și încălțăminte de calitate; nu lăsa vremea rea…

Citește mai multe

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Făcând mișcare, facem ceva pentru sănătatea noastră și, datorită endorfinelor eliberate, și pentru mintea noastră. Ne…

Citește mai multe

Cum arată moda tânără nu doar pentru Generația Z?

Cum arată moda tânără nu doar pentru Generația Z?

Persoanele tinere pot purta aproapre orice. Nu există limite ale imaginației în îmbrăcare și practic nu există bariere…

Citește mai multe