Sfaturi 25. 2. 2020
Astăzi toată lumea știe că, dacă vrem să ne păstrăm planeta locuibilă pentru generațiile viitoare, trebuie să acționăm responsabil. Sortăm deșeurile, încercăm să cumpărăm produse alimentare și cosmetice de calitate. Chiar dacă îmbrăcămintea a rămas mult timp în spate, acum tot mai des ne uităm la povestea hainelor pe care le purtăm.
Bumbacul este exigent la căldură și umiditate și este cultivat în principal în țările în curs de dezvoltare. Acolo sunt mici fermieri care depind în mod vital de producție și, prin urmare, folosesc foarte adesea substanţe chimice ieftine și toxice. Acestea apoi distrug sănătatea nu numai persoanelor implicate în producție, și în mare parte distrug mediul înconjurător. Până la 1/4 din consumul mondial de pesticide și insecticide este drept pentru cultivarea bumbacului. Aceasta reprezintă doar 2,5 % din agricultura globală. Deoarece nu există o rotație regulată a culturilor pe sol, are loc eroziunea. Din acest motiv, fermierii recurg la utilizarea îngrășămintelor artificiale care împovărează natura. Împovărarea suplimentară are loc apoi în timpul procesării și tratării fibrelor.
Este vorba despre bumbac clasic, care se cultivă fără utilizarea de erbicide, pesticide și îngrășăminte artificală. Modul în care se obține recoltă foarte bună este în întregime natural. În cultivare se utilizează cunoştinţele biodiversităţii naturale. Drept urmare, fermierii sunt capabili să protejeze bumbacul de dăunători, de exemplu, plantând anumite culturi lângă bumbac, care sunt căutate de dușmanii naturali ai dăunătorilor. Cultivarea mai multor specii împreună ajută și înainte de plivire. Acest lucru este, de asemenea, prevenit de irigarea eficientă, prășitul și mulcirea.
Este un certificat al companiei Textile Exchange, care se străduiește să crească durabilitatea industriei textile mondiale. Certificatul se referă la ponderea fibrelor din agricultura ecologică. Acesta garantează că în produs sunt utilizate 95-100 % fibrele organice. În cazul 95-99 % bumbacului organic, pot fi utilizate și orice alte fibre în plus față de bumbacul cultivat în mod convențional (de exemplu, elastan pentru o mai mare flexibilitate și altele).
Este similar cu certificarea anterioară, dar spre deosebire de cea precedentă, cantitatea de fibre din agricultura ecologică poate fi cuprinsă între 5 și 95 %. Alte procente pot fi suplimentate cu orice altă fibră. Dacă există mai mult de 5 % fibre organice în produs, acest lucru este specificat în mod explicit pe etichetă.
Acesta este cel mai strict certificat internațional, care garantează producția ecologică de la cultivare, prin prelucrare până la distribuția produsului finit. În același timp, asigură partea etică și responsabilă socială a producției, în conformitate cu Fair Trade. În special este vorba de cerințe de siguranță și condiții decente de muncă la locul de muncă. Produsele cu acest certificat sunt în prezent cea mai curată metodă de producție posibilă.
În plus, în cazul certificatului GOTS:
Alegeți-vă tricou sau hanorac din bumbac organic și faceți lumea din nou un loc puțin mai bun.
Rubrica
Comentarii
Până acum nicio părere