Serviciu clienți
+40 31 630 8768
(Lu-Jo, 9-17)
info@bontis.ro
Pentru această achiziție, obțineți
TRANSPORT GRATUIT

Sfaturi 25. 8. 2020

Cum să spălați rufele stătute

Rufele dvs. proaspăt spălate și curate nu au miros plăcut? De ce hainele din mașina de spălat au miros stătut? De vină pot fi mai multe lucruri. Citiți mai departe.

 

  1. De ce hainele au miros stătut
  2. Cum să preveniți apariția mirosului stătut a rufelor
  3. Cum să scăpați de mirosul stătut deja apărut

Tocmai ați scos rufele proaspăt spălate din mașina de spălat și deja simțiți că ceva nu este în regulă? Dacă v-ați așteptat că rufele curate o să fie proaspete și plăcut parfumate și, în schimb, simțiți doar miros stătut, probabil că ceva nu este în regulă. Există mai multe motive de ce este așa.

 

 

1. De ce rufele au miros stătut

Pot exista mai multe motive pentru care rufele au miros stătut și nu este întotdeauna ușor să găsiți vinovatul din prima.

  1. Mașina de spălat închisă - scoateți rufele din mașina de spălat imediat după spălare și apoi lăsați mașina de spălat deschisă pentru a se putea usca în interior.
  2. Spălare la temperatura scăzută - spălarea la temperaturi scăzute este mai ecologică și majoritatea hainelor de astăzi nu permit spălarea la temperaturi ridicate. Dar de multe ori temperatura scăzută de spălare este motivul pentru care rufele au miros neplăcut. Detergenți de curățare se dizolvă și se clătesc mai greu și se pot depune în mașina de spălat. Aceste depuneri se eliberează treptat și pot provoca un miros neplăcut.
  3. Mașina de spălat rufe supra-umplută – niciodată nu umpleți tamburul mașinii de spălat rufe la capacitatea maximă. Lăsați întotdeauna rufele să se miște liber în timpul spălării și astfel o să se curețe. Când punem prea multe rufe în mașina de spălat, detergentul nu ajunge uniform în toate hainele, se poate și depune pe rufe. La urma urmei, rufele nu sunt bine spălate și nu au miros plăcut.
  4. Detergenți de rufe gel - în zilele noastre popularitatea detergenților de rufe gel este în creștere, dar consistența acestora din păcate, adesea înfundă locuri înguste ale mașinii de spălat, unde apoi se formează depuneri urât mirositoare.
  5. Calcarul – da, și calcarul poate fi de asemenea, responsabil pentru rufele fără parfum atractiv. Dacă spălați rufele în apă cu duritatea crescută și nu folosiți dedurizator, calcarul se poate depune pe serpentina de încălzire. Aceasta apoi nu se încălzește și rufele pur și simplu nu se spală în apă rece.
  6. Uscarea slabă - dacă rufele dvs. nu au mirosit stătut imediat după ce au fost scoase din mașina de spălat, dar au început să miroase neplăcut în timpul uscării, de vină va fi modul incorect de uscare. Rufele trebuie uscate imediat și rapid. Acest lucru cu siguranță nu este o problemă în timpul verii, dar în timpul iernii fără mașina de uscăt rufe poate avea miros stătut foarte ușor și rapid. Și dacă folosești mașina de uscat rufe - nu uitați să o curățați în mod regulat.
  7. Problema este în mașina de spălat rufe - desigur, se poate întâmpla că niciuna dintre cele de mai sus menționate să nu fie cauza problemei. Poate fi vorba despre o situație mai complicată care va necesita să chemați un specialist în reparații mașini de spălat rufe. De exemplu, poate fi pompă defectă care nu drenează bine apa murdară și apoi rufele au miros stătut. Dar acest lucru nu veți afla singur și aveți nevoie de un specialist.

 

2. Cum să preveniți mirosul stătut

 Cel mai simplu mod de a face față rufelor cu miros stătut este să nu le lăsați deloc să prindă miros stătut. Există câțiva pași simpli de urmat care nu dau nicio șansă mirosului neplăcut

  1. Curățați mașina de spălat rufe în mod regulat - mașina de spălat, înfundată cu murdărie și calcar, favorizează creșterea mucegaiului și a bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute. Prin urmare, este important să curățați mașina de spălat din când în când. De exemplu, spălați prosoapele la o temperatură ridicată, ceea ce va distruge bacteriile și mucegaiul. Dacă mașina de spălat are funcția de auto curățare, porniți-o în mod regulat. La mașinile de spălat mai vechi, puteți folosi detergentul special pentru a curăța mașina de spălat. Spălați regulat recipientul pentru detergent și verificați și curățați și garnitura de cauciuc. Sau citiți-vă chiar acum articolul despre cum să curățați mașina de spălat rufe.
  2. Dozarea corectă a detergentului – dacă aveți impresia că cu cât adăugați mai mult detergent, cu atât rufele vor mirosi mai mult, vă înșelați. Dacă adăugați prea mult detergent, acesta nu se dizolvă bine și tinde să se depună nu numai în mașina de spălat, ci și direct pe rufe. Acest lucru poate cauza nu numai miros neplăcut, ci și probleme ale pielii. În același timp, nu este indicat să folosiți prea puțin detergent. Prin urmare, citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe detergent. Știți când nu trebuie să folosiți în nici un caz balsam de rufe la spălare?
  3. Aerisiți mașina de spălat - după spălare, mașina de spălat este umedă și caldă, ceea ce reprezintă condiții optime pentru creșterea mucegaiului și bacteriilor. Prin urmare, este necesar să lăsați mașina de spălat să se aerisească corespunzător după spălare. Nu uitați să deschideți și compartimentul pentru detergenți. Dacă mașina de spălat este aerisită și uscată, mucegaiul și mirosurile neplăcute nu au nicio șansă.

Citiți-vă și cum să eliminați mirosurile neplăcute din pantofi.

3. Cum să scăpați de mirosul neplăcut dacă deja există

Dacă totuși, rufele au deja miros neplăcut, nu aveți de ales decât să scăpați de acest miros. Există mai multe moduri care vă pot ajuta să vă reîmprospătați rufele

  1. Spălarea în oțet - rufele adesea au miros neplăcut pentru că se depune detergentul de rufe pe fibre. Acesta creează „crusta” care nu poate fi spălată cu detergent. O soluție ieftină și simplă, care este folosită și de spălătoriile profesionale, este spălarea rufelor într-o baie acidă. Acest lucru perturbă structura incrustației și depunerile sunt eliberate din rufe. Există, desigur, produse speciale, dar nu pot fi cumpărate în mod normal. Dar oțetul obișnuit vă va servi la fel de bine. Adăugați-l la spălare, nu contează temperatura spălării. În același mod va îndepărta depunerile din mașina de spălat rufe în apă rece sau în apă fierbinte. Când spălați în această baie acidă, nu adăugați detergent în rufe - veți întrerupe reacția și nu se va întâmpla nimic. Dacă este necesar, puteți repeta până când depunerile sunt îndepărtate din rufe. După aceea, puteți spăla rufele în mod obișnuit cu detergenți obișnuiți.
  2. Praf de copt - unele gospodine folosesc pentru spălare praful de copt. Umpleți mașina de spălat în mod clasic și adăugați detergenți în compartiment ca de obicei. Apoi doar turnați praful de copt în tamburul mașinii de spălat – un plic va fi îndeajuns la o spălare. Praful de copt îndepărtează mirosurile stătut din rufe și, le împrospătează.
  3. Bicarbonat de sodiu - absoarbe bine mirosurile și bicarbonatul de sodiu. Puneți rufele cu miros stătut într-un sac și adaugă bicarbonat de sodiu. Este bine să-l lăsați să acționeze peste noapte, dar dacă nu aveți timp, câteva ore pot fi suficiente. Imediat ce scoateți rufele, scurtatele bine și puneți-le la spălat. Simțiți-vă liber să adăugați praful de copt sau oțet pentru spălare conform instrucțiunilor de mai sus și puteți obține un efect mai puternic. Atenție însa la bicarbonatul de sodiu, este relativ agresiv si cu utilizare frecventă poate deteriora fibrele hainelor.

Pentru produs vă recomandăm 6

DISPONIBIL marți 30. 4. la tine
18,16 lei
DETALII
Alegerea noastră

LIVRARE ÎN 10 ZILE luni 13. 5. la tine
94,49 lei
DETALII
Recomandarea noastră
Gramaj mare

DISPONIBIL marți 30. 4. la tine
35,31 lei
DETALII
Recomandarea noastră
Spălare până în 95 °C

DISPONIBIL marți 30. 4. la tine
52,04 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 30. 4. la tine
120,82 lei
DETALII

Vă place articolul?
Distribuie-l cu prietenii tăi

Rubrica

Sfaturi



Autorul articolului
Monika Bečková Hloušková


Comentarii

Până acum nicio părere


Scrieți comentariu





Articolele, care vă pot interesa 9

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Ți se întâmplă ca hainele noi să nu reziste mult timp? Își pierd culoarea, intră la apă, se întind sau se uzează în alt…

Citește mai multe

Cum cureți petele de roșii

Cum cureți petele de roșii

Roșiile sunt una dintre cele mai populare legume. Vara sunt dulci, parfumate și răcoritoare. Sunt minunate în salate,…

Citește mai multe

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Poate că v-ați săturat să auziți de detergenți ecologici, dar nu ai avut încă curajul să încerci vreunul. Poate te…

Citește mai multe

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Iubești să te îmbraci colorat, dar nu ești sigur cum să asortezi piesele pe culori? Avem scris un ghid simplu despre…

Citește mai multe

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Afară plouă dar tu tot ai de umblat prin ploaie? Ți-e frică că te prinde ploaia și vei merge fleașcă tot drumul?…

Citește mai multe

Cum se poartă fesul?

Cum se poartă fesul?

Fesul este accesoriul tău preferat? Sau dimpotrivă, simți că niciunul nu îți vine bine? Ar putea fi doar o potrivire…

Citește mai multe

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Pentru plimbări prin natură și drumeții în confort, ai nevoie de haine și încălțăminte de calitate; nu lăsa vremea rea…

Citește mai multe

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Făcând mișcare, facem ceva pentru sănătatea noastră și, datorită endorfinelor eliberate, și pentru mintea noastră. Ne…

Citește mai multe

Privire de ansamblu a celor mai cunoscute certificate textile

Privire de ansamblu a celor mai cunoscute certificate textile

Sunteți familiarizați cu diferitele certificate, pe care le puteți găsi pe îmbrăcăminte și produse textile? Dacă nu, v…

Citește mai multe