Serviciu clienți
+40 31 630 8768
(Lu-Jo, 9-17)
info@bontis.ro
Pentru această achiziție, obțineți
TRANSPORT GRATUIT

Sfaturi 15. 7. 2022

Dress code - știi cum să te îmbraci?

Dacă ai fost vreodată la un eveniment important, este posibil să fi observat un "cod vestimentar" pe ea. E posibil să existe diverse specificații pe care unii oameni nu le pot asocia cu o ținută anume. Dacă pe invitație este menționat un dress code, e întotdeauna de bun simț să îl respecți cu strictețe. Dar ce termeni găsești pe invitație sub termenul de cod vestimentar?


Dress code - știi cum să te îmbraci?White tie

Black tie

Semi formal

Business formal

Business casual

Smart casual

Casual

 

White tie

Acesta poate fi denumit și stilul Ultra Formal. E cel mai formal mod de a te îmbrăca, și este guvernat de reguli foarte stricte. De regulă, este pentru evenimente sociale de seară în cercuri înalte. Acestea pot fi tot felul de gale, evenimente de stat, ceremonii, nunți regale sau baluri la operă. Dacă nu respectați acest cod vestimentar, este posibil să nu vi se permită deloc accesul la eveniment.

  • Bărbați
    White tie Un frac negru din lână care nu se încheie la nasturi este o necesitate. Pantalonii negri asortați, cu talie mai înaltă, trebuie să fie din aceeași țesătură (pot avea și jambiere sau bretele). Pe sub haină se poartă o vestă albă din piqué de bumbac, iar pe dedesubt o cămașă albă cu guler de smoching în picioare, detașabil. Un papion alb legat manual este obligatoriu. Ca încălțăminte, sunt permiși pantofii negri cu șiret. Atenție, nu purtați niciodată ceas!
  • White tie_womanFemei
    Pentru aceste evenimente, este necesar să purtați o rochie lungă de seară sau de bal. Rochiile pot fi, de asemenea, foarte strălucitoare și ostentative. Sunt acceptate diferite croieli, culori și decorațiuni. Mănușile lungi sunt, de asemenea, adecvate ca accesoriu.

 

Black tie

Cravata neagră (black tie) este unul dintre cele mai comune coduri vestimentare la evenimente importante și formale. Acestea sunt adesea baluri, opere, evenimente formale de seară și gale. Este mai puțin formală decât cravata albă.

  • Bărbați
    Black tieBărbații poartă smochinguri și pantaloni de costum la dungă. De asemenea, aceștia trebuie să poarte o cămașă albă cu guler clasic sau cu guler ridicat, vestă sau brâu în jurul taliei. Papionul negru este obligatoriu. Ca și încălțăminte se pot alege pantofi negri cu șireturi sau simpli. Pantofii trebuie să aibă șosete negre. De asemenea nu sunt recomandate ceasurile.
  • Femei
    Black tie_womanFemeile ar trebui să poarte rochii lungi de seară. Sunt recomandate doar culori închise precum negru, albastru marin, roșu burgund (bordeaux) sau chiar mov închis. Trebuie purtată cu ciorapi și o gentuță plic pe post de accesoriu. Doamnele trebuie să poarte pantofi cu vârf închis, fără degete la vedere. Bijuteriile 'acceptate' pot fi de aur, cu diamante sau chiar perle.

Creative black tie

Un tip special de black tie care este adesea folosit în sfera artistică. Le permite bărbaților să fie creativi cu o jachetă de smoching, iar femeilor să fie creative cu accesoriile.

💡 Tip: Știi cum se deosebește smochingul de costumul tradițional?

Smochingul are revere contrastante din satin, spre deosebire de un costum tradițional. Pantalonii de smoching sunt asortați cu reverele și au așa-numitele dungi pe laterale - dungi din satin lucios care se asortează cu sacoul de smoching.

 

Semi formal

Acestea sunt evenimente precum cocktailuri sau petreceri corporative, unde este bine să arătați că vă pasă de gazdă. Pentru aceste evenimente, depinde de momentul în care are loc evenimentul. Dacă începe dimineața și se termină înainte de ora 18:00, culorile pot fi mai deschise (albastru, gri, bej) și ținutele mai relaxate. După ora 18:00, în schimb, este indicat să alegeți culori închise.

  • Bărbați
    Semi formalZiua, domnii ar trebui să meargă pe un costum mai lejer, la care pot asorta cămăși albe sau diverse culori pastelate, mai soft. Seara, un sacou de culoare închisă cu o cămașă albă se pretează. Papionul nu mai este necesar pentru semi-formal, el poate fi înlocuit cu o cravată. Nu trebuie să lipsească pantofii din textil de bună calitate.
  • Femei
    Semi formal_womanZiua, femeile ar trebui să poarte o rochie creion sau un costum elegant. Dacă este vară, ele pot purta și sandale cu toc sau cu platformă. Seara, este potrivită așa-numita "little black dress" sau un costum cu pantaloni; începând cu ora 18.00, încălțămintea de damă este obligatorie să fie pantofi cu vârf închis.

 

Business formal

Acest tip de îmbrăcăminte mai degrabă conservator e foarte răspândit și e folosit zi de zi ca outfit de către oameni de afaceri, avocați, manageri, bancheri etc.

  • Bărbați
    Business formalEste potrivit un costum de bună calitate, de culoare albastru închis, gri închis sau negru. În lunile de vară, culorile pot fi mai deschise. Ar trebui aleasă o cămașă adecvată, de culori neutre mai deschise, dar sunt permise și modele subtile. Cravata ar trebui să fie, de asemenea, mai degrabă conservatoare și coordonată cu cămașa și sacoul. Pantofii din piele lăcuită sunt potriviți și ar trebui să fie asortați cu o curea, o servietă, un portofel și un ceas.
  • Femei
    Business formal_womanDoamnele pot alege o rochie, pantaloni, costum sau fustă. Indiferent ce aleg, însă, ar trebui să opteze pentru culori închise conservatoare. Ca și în cazul bărbaților, în lunile de vară pot fi folosite culori mai deschise. Este permisă și o dungă subtilă și fină sau un model în carouri. Croiala ar trebui să fie clasică, iar lungimea rochiei sau a fustei ar trebui să fie adecvată, până la genunchi. În ceea ce privește încălțămintea, pantofii sau balerinii din piele neagră sunt cei mai potriviți. Ca și în cazul domnilor, accesoriile ar trebui să fie asortate cu încălțămintea. Bijuteriile, ca și machiajul, ar trebui să fie subtile și mai degrabă fade.

 

Business casual

Este un stil similar cu stilul de lucru formal de afaceri care e folosit zilnic. Acest tip este folosit în principal de oamenii de afaceri, persoanele din birouri sau agenții imobiliari. Este un tip de vestimentație mai relaxat și mai liber. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont în continuare de faptul că trebuie să păreți profesionist.

  • Bărbați
    Business casualÎn locul hainei clasice, domnii pot alege o jachetă sport sau o Cămașă cu mânecă lungă. În loc de o cămașă, puteți alege de asemenea o helancă sau o bluză polo cu mânecă lungă. Ca partea de jos este potrivită pentru a purta chinos clasici din bumbac. Cravatele nu mai sunt necesare cu acest tip de îmbrăcăminte. Încălțămintea trebuie să fie din piele închisă și sunt permise mocasinii. Toate accesoriile trebuie să fie din nou coordonate. Domnii nu ar trebui să poarte niciodată mâneci scurte, arată neprofesionist.
  • Femei
    Business casual_woman

    Selecția de îmbrăcăminte este amplă aici, de la rochii, fuste, costume cu fustă sau pantaloni și pantaloni de costum. Puteți opta pentru diverse cămăși, bluze, pulovere și veste. Dacă optați pentru fuste sau rochii, acordați atenție lungimii, care trebuie să fie întotdeauna până la genunchi sau mai lungi. Decolteurile mai adânci și hainele revelatoare sunt complet nepotrivite. Din nou, accesoriile trebuie să fie discrete și coordonate cu pantofii. Pantofii din piele, mocasinii sau oxfords sunt potriviți ca încălțăminte.

 

Smart casual

Acest stil este deja casual, mai relaxat, dar ar trebui să fie totuși elegant, dar cu clasă. Este potrivit să combinați relaxarea cu eleganța alegând ceva din fiecare, ajustând și menajând aspectul general.

  • Bărbați
    Smart casualBărbații pot alege un sacou/jachetă sport, blazer, pantaloni lungi chinos sau blugi simpli închiși la culoare. Sub sacou puteți purta o cămașă cu model mai îndrăzneț (poate chiar una cu guler înalt), un pulover simplu sau chiar o bluză polo. Când vine vorba de încălțăminte, puteți fi mai creativi. Pantofii din piele sunt potriviți, dar și și adidașii de designer, calitativi și eleganți. 
  • Femei
    Smart casual_womanFemeile pot opta pentru pantaloni sau blugi negri eleganți, completați de o tunică sau o bluză. Sunt potrivite și rochiile, fustele, salopetele sau cardiganii. Creativitatea este deja în largul ei aici, iar ideea generală este ca ținuta să fie elegantă și plăcut aranjată. Încălțămintea și accesoriile nu mai au reguli, trebuie doar să se asorteze.

 

Casual

Acesta e stilul tuturor ținutelor casual de timp liberhaine casual de zi cu zi, care merg purtate prin oraș sau poate chiar la o seară cu prietenii la un bar. Aici nu sunt reguli stricte. Puteți alege practic orice - blugi, pantaloni scurți, tricouri, dacă sunteți femeie, fuste, rochii și multe altele. Nu există limite în ceea ce privește creativitatea și exprimarea personalității. Vă îmbrăcați așa cum vă îmbrăcați în mod normal "în public". Singurul aspect greu de acceptat ar fi hainele outdoor sau hainele de lucru specializat. Acestea trebuie păstrate pentru scopul lor dedicat.

Casual_woman           Casual

 

Există și multe alte stiluri, dar acestea nu mai sunt atât de comune și sunt mai degrabă combinații sau adaptări ale celor menționate mai sus. Rețineți că, dacă pe invitație există un cod vestimentar, trebuie neapărat respectat. Vă arătați astfel respectul față de organizator sau gazdă. În același timp, respectați întotdeauna eticheta socială, care este la fel de importantă ca și îmbrăcămintea adecvată.

Pentru produs vă recomandăm 6

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
244,90 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
244,90 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
131,22 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
131,22 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
238,37 lei
DETALII

DISPONIBIL marți 7. 5. la tine
238,37 lei
DETALII

Vă place articolul?
Distribuie-l cu prietenii tăi

Rubrica

Sfaturi



Autorul articolului
Monika Bečková Hloušková


Comentarii

Până acum nicio părere


Scrieți comentariu





Articolele, care vă pot interesa 9

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Cum lungești durata de viață a hainelor tale?

Ți se întâmplă ca hainele noi să nu reziste mult timp? Își pierd culoarea, intră la apă, se întind sau se uzează în alt…

Citește mai multe

Cum cureți petele de roșii

Cum cureți petele de roșii

Roșiile sunt una dintre cele mai populare legume. Vara sunt dulci, parfumate și răcoritoare. Sunt minunate în salate,…

Citește mai multe

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Spălat ecologic? Simplu, eficient și blând cu pielea ta

Poate că v-ați săturat să auziți de detergenți ecologici, dar nu ai avut încă curajul să încerci vreunul. Poate te…

Citește mai multe

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Cum să combini culorile hainelor: ghid cromatic

Iubești să te îmbraci colorat, dar nu ești sigur cum să asortezi piesele pe culori? Avem scris un ghid simplu despre…

Citește mai multe

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Cum ne îmbrăcăm când plouă?

Afară plouă dar tu tot ai de umblat prin ploaie? Ți-e frică că te prinde ploaia și vei merge fleașcă tot drumul?…

Citește mai multe

Cum se poartă fesul?

Cum se poartă fesul?

Fesul este accesoriul tău preferat? Sau dimpotrivă, simți că niciunul nu îți vine bine? Ar putea fi doar o potrivire…

Citește mai multe

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Cum te îmbraci în drumeții și natură?

Pentru plimbări prin natură și drumeții în confort, ai nevoie de haine și încălțăminte de calitate; nu lăsa vremea rea…

Citește mai multe

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Îmbrăcăminte fitness pentru sală

Făcând mișcare, facem ceva pentru sănătatea noastră și, datorită endorfinelor eliberate, și pentru mintea noastră. Ne…

Citește mai multe

Privire de ansamblu a celor mai cunoscute certificate textile

Privire de ansamblu a celor mai cunoscute certificate textile

Sunteți familiarizați cu diferitele certificate, pe care le puteți găsi pe îmbrăcăminte și produse textile? Dacă nu, v…

Citește mai multe